hero-dummy.jpeg
Digitala lägenhetsvisningar online

Se bostaden från sin bästa sida online - gå på digital visning

Letar du och ditt företag efter bostäder för företagsuthyrning, men vill inte gå på en fysisk visning? Nu finns möjligheten för digital bostadsvisning hos Homerental. Du som letar bostad kan besöka objekt lugnt från skärmen och du som erbjuder din bostad till uthyrning kan smidigt ladda upp en film för visning.

Tre vägar till att hitta bostad

Vägen till rätt bostad kan se olika ut, och hos Homerental finns det tre vägar att välja mellan:

 1. Boka en fysisk visning av bostaden
 2. Anmäl intresse direkt på bostaden
 3. Gå på en digital visning och upplev bostaden på film 

När du som letar bostad har hittat ett intressant objekt och anmält ditt intresse kan kontrakt skrivas direkt, vilket en hel del företagskunder väljer idag. Vill du istället uppleva objektet, kan du efter att Homerental har godkänt din önskan få en fysisk visning av bostaden som vi arrangerar och står för. Den tredje, helt nya vägen är att välja en digital visning.

Du som hyr ut bostad kan enkelt ladda upp en film som sedan du som letar efter bostad kan se från din skärm. Efter en intresseanmälan och ett godkännande från Homerental är det fritt fram att besöka bostaden digitalt. För dig som vill hyra ut är det smart att göra din bostad extra tillgänglig.  Så här fungerar det!

Vad är en digital visning?

En digital bostadsvisning är en visning som ger en möjlighet att besöka bostaden utan att vara på plats. Med hjälp av film kan du som hyr ut visa upp din bostad, så att det blir tydligt vilka fördelar den har och vad som ingår i uthyrningen. Genom att välja digital visning kan du som är intresserad se bostaden när det passar och på ett smidigt sätt komma så långt i beslutsprocessen att det inte behövs en fysisk visning innan kontraktsskrivning. Det är enkelt för båda parter – och för att skapa en digital visning krävs bara en mobilkamera!

Så här förbereder du inför filmning

En rensad lägenhet är A och O

Oavsett om du vill filma din lägenhet för en digital visning, fotografera den eller visa den fysiskt, så är det viktigt att visa den från sin allra bästa sida. Det första intrycket blir ofta en stark minnesbild, så lägg krut på dina möjligheter att presentera bostaden. Din visning ska både exponera och förklara bostadens alla fördelar, samtidigt som du vill erbjuda den som är intresserad en bild av hur det är att bo just i din bostad. Var därför noga med att rensa din lägenhet på personliga tillhörigheter och saker du använder i vardagen. Du vill att betraktaren ska förstå hur bostaden är disponerad, inte fundera på vad det är för person som bor där nu. Ta undan mer än vad du tror är nödvändigt och tänk speciellt på att:

 • Plocka undan diskborste, diskmedel, burkar, köksredskap och kryddor så att diskbänk och arbetsytor i köket är tomma.
 • Ta bort personliga tillhörigheter som kläder, fotografier och prydnadssaker i hela bostaden. Se till att bord, fönsterkarmar och byråer har rena ytor.
 • Tömma förvaringsutrymmen som garderober, walk-in-closet och eventuella städskåp.
 • Plocka undan bad- och skönhetsprodukter samt handdukar i dusch- och badrum.

Vill du ha fler tips på hur du stylar din lägenhet inför fotografering och visning? Klicka här

Städa noga och använd alla ljuskällor

Gör en grundlig städning innan du filmar. Har du ont om tid, fokusera på kök, badrum och se till att alla tomma ytor är rena och glänsande. Filma allra helst dagtid, så att du kan utnyttja dagsljuset i bostaden. På höst- och vinterhalvåret är det bäst att ha all inomhusbelysning på under filmningen, även om du filmar under dagen. Ljus ger både ett hemtrevligt uttryck, men gör framför allt att det du filmar syns lite bättre. Har du ont om lampor i bostaden, kan det vara en idé att låna ett par golvlampor av någon vän och placera på bra ställen. Se till att persienner är uppdragna och om du har många gardiner – fundera på att ta ner dem eller arrangera dem så att de tar upp så lite av fönsternas ytor som möjligt.

Vill du ha fler tips på hur du städar din bostad inför lägenhetsvisning? Klicka här

Så här filmar du

 1. Filma liggande, dvs i 16:9-format
 2. Använd gärna en gimbal, den hjälper till att hålla mobilen stilla när du filmar
 3. Gör svepande och långsamma rörelser
 4. Gå igenom bostaden och planera din filmning rum för rum

Filma som om det var du som gick visningen

När du skapar en digital visning vill du ge intrycket av att det är en verklig visning din besökare är på. Ha besökarens perspektiv från början till slut, och se till att ha medhjälpare som öppnar dörrar och ger dig utrymme att koncentrera dig på kameran och vad som syns i bilden. Försök att röra dig lugnt och metodiskt genom rummen och var inte för hastig. Det gäller att ge besökaren en möjlighet att registrera vad som visas för ögonblicket och även hinna sätta ihop det med det övergripande helhetsintrycket. De flesta som går på en bostadsvisning rör sig genom rummen medan de tittar, men stannar även till vid skåp, vitvaror eller fönster. Lika viktigt är det att få med golv och tak eftersom en besökare även inspekterar dessa på en visning.

Öva innan filmningen

Provgå gärna en eller två gånger innan du trycker igång inspelningen. Då kan du öva på hur du ska röra dig, hålla kameran och memorera vad som ska filmas. Tänk på att om du går in i ett mindre rum så backa ut genom dörren när du är klar med att visa rummet. Det kommer att ge ett lugnare intryck och filmen bättre flyt. Undvik också att du filmar dig själv i hallspeglar eller badrumsspeglar. Tänk på vilken ordning du väljer att filma bostadsvisningen. En bra ordning ger tydlig överblick och följer en naturlig väg genom bostaden. Välj gärna (från början till slut): hall, vardagsrum, kök, sovrum, uteplats eller balkong, badrum, garderober och förvaring utöver sovrummens egna, wifi tillsammans med nätverk och elskåp.

Kom ihåg att visa:

 • Golv och tak eftersom det är viktiga miljösättare i alla bostäder. De ger en känsla i bostaden som är lika viktiga som väggar och fönster.
 • Alla vitvaror. Tänk på att dröja vid kylskåp och frys, precis som tvättmaskin och torktumlare när du filmar kök och badrum.
 • Förvaringsutrymmen. Öppna gärna rensade och tomma garderober, eller dröj ett ögonblick vid dem, så att betraktaren får en bild av hur mycket förvaring som ingår.
 • Nätverkslösning och wifi-router. Den som ska bo i din bostad vill med all säkerhet veta hur de digitala möjligheterna ser ut.

Teknik som gör det lättare att filma

Det går alldeles utmärkt att filma din lägenhetsvisning med en kamera och två händer, men vill du ha lite mer stabilitet och kanske få en mjukare rörelse i din filmning så är ett handstativ (gimlet) en smart och inte alltför dyr investering. Oavsett, tänk på att alltid filma med mobilen i liggande, så får du in mer bredd och yta i bildramen. Efter du har filmat kan du enkelt klippa ihop en film i din mobil. Har du en Android-mobil så klipper du exempelvis filmen i ActionDirector Video Editor, har du en iPhone så kan du använda iMovie. Båda apparna är lätta att klippa i och där kan du lägga in förklarande textrutor och berätta mer om vad som finns i bostaden. Tänk på att vara kortfattad och använd helst bara två till tre ord. Några exempel på vad du kan ta upp är till exempel:

 • Vilket rum som visas.
 • Hur stort det rummet är.
 • Om det ingår något extra i rummet, som vitvaror i badrummet eller ett eget badrum i anslutning till ett sovrum.

Vill du klippa ihop din film själv? Så här enkelt går det till: 

Klipp en enkel film via mobilen (iPhone)

Här hittar du instruktioner från iMovie, men de flesta appar har liknande system för hur du klipper och gör färdigt din film:

 1. Skriv ned ordningen på hur du vill visa rummen.

 2. Öppna iMovie på din iPhone. (Appen finns gratis att ladda ner på App Store.)

 3. Klicka på ”Skapa projekt” och sedan ”Film” för att hitta din inspelning.

 4. Klicka ”Skapa film”. Du skrollar i tidslinjen genom att dra den åt sidan.

 5. Markera inspelningen i tidslinjen och döp din film genom att välja ”T”. (Verktyget för text.)

 6. Klicka på det stora fönstret för att skriva titel och namnge din film. Välj din gatuadress och stad.

 7. Klipp i filmen genom att klicka i tidslinjen och välj sax-verktyget. Välj ”Dela upp”.

 8. Klicka på ikonen mellan klippen och välj ”Lös upp” för att få snygga övergångar.

 9. Med det gula handtaget kan du flytta klippet på tidsaxeln.

 10. Lägg in text där du vill berätta vad som visas. Välj ”T” och ”Expandera”.

 11. När du är nöjd med klippningen, välj ”Klar”.

 12. För att kunna dela filmen måste du välja ”Spara video”. Då hamnar den i din telefons bildbibliotek.

 13. Ladda upp filmen!

Klipp en enkel film via mobilen, Videoshow (Android)

Här hittar du instruktioner för hur du klipper en film i Videoshow på din Android-mobil.

 1. Skriv ner ordningen på hur du vill visa rummen.

 2. Öppna VideoShow på din Android. (Appen finns gratis att ladda ner på Google Play-butiken)

 3. Klicka på ”Redigera video” och sedan ”Video” för att hitta din inspelning.
  Redigering i videoredigeringsprogrammet Videoshow

 4. Klicka på ”Nästa” och sedan ”Redigera” i menyraden längst ner på skärmen. Klicka på verktyget ”Redigera klipp” för att scrolla i tidslinjen. Du scrollar i tidslinjen genom att dra markören i ditt valda klipp.

 5. Klipp i filmen genom att välja verktyget ”Dela upp”. Klicka därefter på ”OK”.

 6. Klicka på bocken längst upp till höger, sedan på verktyget ”Övergång” och till sist ”Tona ut” för att få snygga övergångar.

Ladda upp på hemsidan

När du känner dig klar med filmen är det bara att lägga upp den på Homerental tillsammans med övrig objektsinformation. Den som vill gå en digital visning kommer att få anmäla sitt intresse och blir sedan godkänd för visning av oss. Efter det får man tillgång till din film.

Gör så här:

 1. Logga in på Mina sidor på Homerental.
 2. Välj ”Digital visning”.
 3. Välj ”Ladda upp film.”
 4. Lägg till din filmfil och godkänn.
 5. Klart!
Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om vår integritetspolicy här