lägenhöger.jpg
Ny hyreslag 1 okt 2019

Hårdare regler för 2:ahandsuthyrning av hyresrätter

Vill du hyra ut din hyresrätt i andra hand är det extra viktigt att du vet vilka regler som gäller. Från och med första oktober 2019 har hyreslagen skärpts och det innebär bland annat att olovlig andrahandsuthyrning eller uttag av överhyra kan innebära förlorat hyreskontrakt. I vissa fall kan påföljden även bli böter eller fängelse.

Hyresmarknaden i Sverige har länge varit problematisk där svarthandel med hyreskontrakt, otillåten andrahandsuthyrning och kanske vanligast, orimligt höga hyror, gör det lätt att hamna i kläm.

För att minska problemen och öka tryggheten på marknaden för uthyrning i andra hand presenterade regeringen våren 2019 en proposition som på flera punkter skärper reglerna och tydliggör ansvaret både för hyresgäst och den som hyr ut.

Förändringarna innebär hårdare konsekvenser generellt för den som bryter mot lagen och ger hyresvärden större utrymme att agera mot otillåten andrahandsuthyrning.

Se till att ha ett godkänt tillstånd för att hyra ut i andra hand

Från och med 1a oktober 2019 så kan den som hyr ut en hyresrätt i andra hand utan tillstånd förlora sitt kontrakt och tvingas att flytta omgående. Hyresvärden behöver inte ge någon varning till vräkningen.

Det finns inte heller längre en så kallad andra chans där den som har förstahandskontraktet kan flytta tillbaka till bostaden och på sätt ha kvar kontraktet. Enligt den nya hyreslagen är olovlig uthyrning alltid en olovlig uthyrning.

Det är därför oerhört viktigt att den som vill hyra ut i andra hand har tillstånd från hyresvärden. Säger hyresvärden nej, finns det möjlighet att få ett tillstånd genom ansökan hos hyresnämnden. Hyresnämnden gör då en bedömning om anledningarna för att få hyra ut i andra hand trots allt är skäliga. Det kan då handla om ålder, sjukdom, tillfälligt arbete eller ändrade familjeförhållanden. Beslutet måste sedan hyresvärden acceptera.

Ansökan ska lämnas in till den hyresnämnd som är närmast bostadsorten. Här kan du läsa mer om det och även hitta rätt blankett för ansökan.

Överhyra och orimlig hyra kan bli kostsamt

En viktig punkt i förändringen av hyreslagen och uthyrning av hyresrätter i andra hand är den hyra som andrahandshyresgästen betalar. Lagen vill sätta stopp för orimliga hyror, vilket innebär att den som vid uthyrning av hyresrätt tar ut för hög hyra kan bli av med sitt förstahandskontrakt.

De nya reglerna ger nämligen hyresvärden rätt att säga upp kontraktet utan varning och med omedelbar verkan, om en överhyra kan konstateras. Det är tillåtet att ta sin egen förstahandshyra, plus maximalt 15 procent för möbler, men inte mer. Faktiska kostnader för till exempel el och bredband är också tillåtet.

Tidigare har hyreslagen fastslagit att överhyra kan betalas tillbaka retroaktivt. Före 1a oktober 2019 kunde den som hyrde ut i andra hand få betala tillbaka överhyran för ett år tillbaka. Nu förlängs det till två år.

Dessutom ses numera kombinationen av olovlig uthyrning och oskäligt hög hyra som ett brott som kan ge böter eller fängelse i högst två år

Kunskap ger säker andrahandsuthyrning – välj en trygg partner

Förändringarna innebär ett större ansvar för dig som vill hyra ut din hyresrätt i andra hand. Att välja en förmedlare som hjälper dig att samla in rätt dokumentation, upprätta ett korrekt juridiskt avtal och finnas med som ett oberoende bollplank gör din uthyrning både tryggare och säkrare.

Hos oss på Homerental kan du vara säker på att det finns en finansiell säkerhet eftersom uthyrning är specialiserad på företag, men att det också finns ett upplägg och en process som ser till att hyran alltid blir betald i tid. Läs mer om Homerental och våra regler och villkor för uthyrning.

Tänk på att:

  • Otillåten uthyrning av hyresrätt kan medföra att ditt förstahandskontrakt går förlorat utan varning.
  • Vid uthyrning av hyresrätt i andra hand får inte hyran vara högre än ordinarie hyra.
  • Tillägg för möbler får max vara +15 % och faktiska kostnader som bredband eller el är tillåtet.
  • Överhyra är skäl för hyresvärden att säga upp förstahandskontrakt utan varning.
  • Överhyra kan krävas tillbaka av andrahandsgästen retroaktivt två år tillbaka.
  • Andrahandsuthyrning av bostadsrätt och hyresrätt skiljer sig åt.

Vill du veta mer om skälig hyra för bostadsrätter? Läs mer hos Boupplysningen.

Här kan du få mer information om andrahandsuthyrning:

Har du frågor och behöver hjälp?

Homerentals kundtjänst är öppen mån-fre 9.0016.00
Telefonnummer: 010 -70 75 100
E-post: info@homerental.se

Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om vår integritetspolicy här