pexels-photo-1080721.jpeg
Rätt städning ger rätt intryck

Så städar du lägenheten inför visning och fotografering

När det är dags för visning eller fotografering av din lägenhet vill du visa upp alla fördelar och göra det så bra som möjligt. Grunden till ett gott intryck är rätt städning, och du behöver varken dyra kemikalier eller redskap för att nå dit. Börja med att läsa städexpertens bästa råd.

Glänsande golv, putsade ytor, vackert ljusinsläpp och en doft som är fräsch och hemtrevlig är några av de detaljer du vill bjuda den som är intresserad av din lägenhet på. Ju fler sådana du kan visa, desto bättre helhetsintryck och mer inbjudande blir ditt hem. Vera är entreprenör och företagare inom hushållstjänster och företagsstädning sedan snart ett decennium och har hjälpt till vid åtskilliga hus- och lägenhetsvisningar. Hon rekommenderar alla att börja med storstädning.

– Det ger dig en bra grund som underlättar inför lägenhetsvisningen, men gör också att du får bort damm, smuts och andra avlagringar som motverkar en fräsch doft. De som tittar på din lägenhet kommer att öppna skåp och titta bakom möbler och element, så du tjänar på att vara noggrann.

Rensa först och städa sedan

Vill du städa effektivt ska du först plocka undan så mycket du kan från alla ytor. Känns det som en uppförsbacke, tänk på att du ändå tjänar på att rensa bort personliga saker inför visning och fotografering. Läs mer om hur du stylar din lägenhet snyggt här.

– Har du djur, ska du definitivt ta undan alla tillhörigheter. Även om filtar och sovkorgar är tvättade och matskålar diskade, så luktar de. Stoppa inte in sakerna i en garderob, utan förvara allt i ett förråd eller garage. Sitter det mycket katt- eller hundhår på mattor kan du prova att pudra lite bakpulver över ytan, vänta i cirka tjugo minuter och sedan dammsuga. I trånga utrymmen som elkontakter och listkanter, eller på soffan, kan du prova att skrapa upp hår med hjälp av ett par gummihandskar på händerna.

Börja i rätt ordning och få fräscht inför lägenhetsvisningen

Det viktigaste när du sätter igång är att städa varje rum uppifrån och ner. Börja med att damma lampor, listor, dörrkarmar, tavlor, skaka kuddar och soffkuddar, så att du får fram allt damm. Dammsug sedan möbler, mattor samt golv och torka av alla ytor. Avsluta med att putsa fönster och våttorka golv.

– Jag eftertorkar direkt och putsar torrt. Då får jag glans i bordsytor, fönster och speglar och undviker fula ränder. Titta på ytor från olika håll så du upptäcker lättare eventuella missars.  

Såpa, ättika och salt städar rent och luktar gott

Vera städar alltid miljövänligt. Med såpa, salt, ättika, vinäger, bikarbonat, citron och vatten blir det skinande rent och doftar naturligt gott. Under åren har hon testat andra städprodukter, men ingen har levererat lika bra.

– Salt och vatten är perfekt att skrubba rent en spishäll med. Ättika fräschar upp fogar i badrummet. Jag använder vinäger för att städa toaletten. Citron kan du använda till att putsa krom och även få bort kalkavlagringar.

Prova att stryka snittytan av en citron på kromdetaljerna och torka sedan efter med vatten och en trasa. Kalkavlagringarna tar du bort genom att gnida citron på dem, låta verka en kort stund och torka av med en trasa.

Lägg kärlek på badrum och kök inför visning

Har du ont om tid för städning när det sedan är dags att fotografera bostaden – fokusera på fönster, ytor och bänkar. Inför lägenhetsvisningen är det badrum och kök du ska ge tillräckligt med tid eftersom de är platser många undersöker noga under en visning.

– Se till att det är städat under diskbänken. För bra doft i avlopp och golvbrunn, så tar du mellan en halv till en deciliter bikarbonat som du häller ner, låter det stå och sedan slår på kokande vatten. Det löser upp och gör rent.

 

Gnid in, låt verka, skrubba, skölj av och torka

Vera jobbar efter principen gnida in, låt verka, skrubba, skölj av och torka. Men hon varnar för att använda för mycket vatten, speciellt på golv.

– Med för mycket vatten, som inte torkas upp direkt, får du vattenfläckar eller ett randigt resultat. Använd lite vatten, och eventuellt lite såpa. Trägolv som parkettgolv kan vara känsliga för fukt så var försiktig.

I övrigt är det bara att prova sig fram och orka vara lite metodisk. Belöningen är ett första intrycket som kommer göra att din lägenhet sticker ut bland andra. 

Tio tips när du planerar lägenhetsvisning

  1. Se till att alla onödiga saker är undanplockade och minimera antalet personliga saker. Tänk på att mycket ändå ska ned i flyttkartonger. Finns det behov, hyr ett förråd.
  2. Använd aldrig skurhandukar och moppar som inte är rena. Då får du lätt en hinna på ytor.
  3. När du känner dig klar med städningen, sätt dig på huk och titta uppåt så ser du ganska snabbt om du har missat någon yta. Speciellt viktigt i toalett och badrum.
  4. Gör gärna en provvisning och låt en granne eller vän utvärdera: Hur doftar det? Ser det rent ut? Hur känns första intrycket?
  5. En liten skål med kaffebönor sprider hemtrevlig doft inför visningen. Ha du möjlighet, vädra lägenheten. Tänk dock på att det inte får kännas som att du döljer en doft med en annan.
  6. Bästa städmaterialet får du av lakan. Riv ner till lagom stora trasor och ha alltid rena på lager.
  7. Kom ihåg att damma bakom element, torka av gardinstänger och lampskärmar när du storstädar.
  8. Vill du anlita proffs till din städning – tänk på att vara ute i god tid när du bokar. Ta gärna referenser och fråga om miljövänliga produkter.
  9. En tumregel när proffs städar är att 10 kvadratmeter tar en cirka en timme. Räkna med längre tid om du städar själv, men du spara en kostnad.
  10. Fläckar på väggar kan ofta gnuggas bort med en torr vit svamp. Är tapeten eller målningen sliten, eller gammal, kan det vara värt att investera i en ommålning.
Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om vår integritetspolicy här